Nieuws

Stichting Herdenking Joods Leven

Zwartewaterland

Nieuwsberichten


Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland verschijnt zo nu en dan in de media. U kunt de verschillende nieuwsberichten hier teruglezen.

Afscheid van bestuursleden

juli 2019

 

Twee bestuursleden van het eerste uur, Minie Buit en Wim Zwitser, hebben afscheid genomen van het bestuur van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. Dat gebeurde tijdens een etentje in motel Zwartewater te Zwartsluis. Hun functies in het bestuur zijn opgevuld door Mae Voors en Erik Hilhorst. Op de foto v.l.n.r. Ina Zwitser, Wim Zwitser, voorzitter Barend Vinke, Minie Buit en Geert Buit.

Zwartewaterlanders zwaar onder indruk van Auschwitz-Birkenau

mei 2019

 

HASSELT – Het is stil in de bus op de terugweg naar het hotel in het Poolse Krakau waar de 35 inwoners uit voornamelijk Zwartewaterland vier dagen verblijven. Een hele dag is het gezelschap naar het voormalige vernietigingskamp Auschwitz geweest om daar met eigen ogen te aanschouwen wat zich op die plaats in de oorlogsjaren heeft afgespeeld.

Veel belangstelling voor lezing over Kristallnacht

9 november 2018

 

De Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland organiseerde donderdag een donateursavond over de Kristallnacht. Op de lezing van auteur Klaas de Jong kwamen 83 mensen af. Een volle zaal luisterde naar precies tachtig jaar na dato over de gebeurtenissen over de Kristallnacht, waarin Joden werden aangevallen door de Nazi's. Veertienhonderd synagogen werden in brand gestoken, 7500 winkels en bedrijven van Joden vernield.

Bezoek groep 7 Kindcentrum Ichthus aan herinneringscentrum Westerbork

12 juli 2018

 

De afgelopen zes weken stonden in groep 7 met geschiedenis volledig in het teken van de Tweede Wereldoorlog. De klas was in teams verdeeld die ieder een deel van de Tweede Wereldoorlog zijn gaan onderzoeken.

Namen lezen Westerbork


Bestuursleden van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland lezen in voormalig kamp Westerbork namen van omgekomenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. (januari 2015)

Stichting Herdenking Joods Leven Zwartwaterland houdt lezing in De Poort

 

De stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland organiseerde vanavond een lezing verzorgd door Gert-Jan Westhoff ... (16 februari 2018)

Monument bewijs van bestaan


Weggevoerde Joden uit Hasselt werden 70 jaar lang niet herdacht met monument. Nu wel, door initiatief dominee Peter Ros.

Artikel Geke Mateboer


Elk joar um disse tied drukt mi’j een last. ’t Get umme mien overbuurn. Saar en Simon Keizer. Niet dat aa’k ze ‘ekend eb; zie bin op 14 mei allebeidn precies 69 joar dood.

Sleutel synagoge in kunstwerk


ZWARTSLUIS - Triomfantelijk toonde Albert Greveling de sleutel van de synagoge die ooit in Zwartsluis heeft gestaan. Een bezit met grote waarde, vooral in emotionele zin.

Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland - 2019